נירוסטה

שמה מגיע מאיחוד מילים בגרמנית Nichtrostender Stahlאשר משמעותן היא "פלדה אשר אינה מחלידה" וישנם מעל ל- 150 סוגים שונים מהם. ההגדרה הרשמית של נירוסטה לפי תורת המתכות היא סגסוגת של ברזל אשר יש בה כרום (כ10.5% לפחות ממשקלה). הסגסוגת עמידה באופן יחסי בפני החלודה כאמור ותהליכי השיתוך השונים. המקורות של הנירוסטה מרתקים וכיום מקובל לשייך את הממצאים המוקדמים ביותר להודו, זאת על אף שההכרה בכך שסגסוגות ברזל- כרום עמידות לשיתוך הוכרה בפעם הראשונה רק ב1821 בזכות המטלורג פייר ברתייר הצרפתי הדגול. אז גם התחילו להשתמש בנירוסטה בעולם הסכו"ם.

היופי האמתי טמון בתהליך ייצור הנירוסטה בשל הגיוון הרב שהוא דורש. לרוב מתכות מתחילות לאבד מכוחן לאחר שעוברים את סף 200 מעלות הצלזיוס אבל במקרה של נירוסטה, היות וההרכב משתנה גם הטמפרטורה הרצויה עבור הסגסוגת משתנה בהתאם. עם זאת, בדרך כלל ב550 מעלות צלזיוס פלדת האל חלד תאבד כ- 50% מן החוזק שלה. נציין בהזדמנות זו כי אחד היתרונות הנוספים הגדולים ביותר של נירוסטה היא האפשרות למחזר אותה ולהחזיר אותה שוב כמוצר לשוק ובכך לשמור על איכות הסביבה- מטרה שחד אסף הציבה לעצמה תוך שמירה על סטנדרטים אדוקים ביותר.

שימושים נפוצים

1. כאמור – עולם הסכו"ם משופע בנירוסטה היות והנירוסטה אינה צוברת חלודה וכן עמידה למדי בתנאים שונים, מה שמתאים במיוחד בתנאי אוכל רותח/ קפוא.
2. עולם הרפואה והניתוחים משתמש אף הוא בתכונותיו הנדירות והנפלאות של פלדת האל חלד.
3. ייצור מטבעות, מדליות ופסלים שונים אשר צריכים להיות עמידים בתנאי מזג אוויר, לעיתים קיצוני ומשתנה.
4. עולם הבנייה והעיצוב, כאשר הנירוסטה משתמשת כמרכיב מרכזי בעל ערך רב בשל תכונותיה שהוזכרו לעיל.

יצירת קשר מהיר